Адриатическо море е пълно с боклуци

11:10, 17 юни 19 / Свят 25 1344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наличието на пластмасови отпадъци на дъното на Адриатическо море е почти най-голямото в Европа.

Отпадъците на Адриатика идват от около четири милиона души, живеещи по крайбрежието, а този брой се увеличава почти шест пъти по време на туристическия сезон, сочи международен екип от експерти в проучване, публикувано в списание „Бюлетин за замърсяване на моретата“, пише БГНЕС.

Както се посочва, особен проблем е, че това е малко, плитко и полузатворено море, което е свързано със Средиземно море, което също е наполовина затворено и замърсено, с Отрантския пролив, широк само 80 км.

В южните хърватски води повечето отпадъци - около 90%, идват от течения и ветрове, предимно от Албания.

Перо Тутман от Института по океанография и рибарство в Сплит твърди, че 70 до 80% от отпадъците в морето идват от континента, а останалите идват чрез морски транспорт, туристически дейности, морски туризъм и риболов.

„За съжаление, Средиземноморието е едно от най-замърсените морета, защото е полузатворен басейн и по бреговете са разположени много страни с различни цивилизации. Това са много страни от Азия, Африка и Европа, и за съжаление нивото на екологично съзнание и поведение не навсякъде е на най-високо ниво“, каза Тутман.

Да не забравяме, че пластмасата в морето се разлага за 450 години, алуминиеви кутии от консерви между 200 до 500 години. Е, дървото е „по-бързо“ – за 13 години, хартията изчезва за две до четири седмици.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама