Нови данъци на ЕС върху авиокомпаниите ще оскъпят самолетните билети

18:10, 17 юни 19 / Свят 25 908 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейските страни обмислят въвеждането на нови данъци за авиокомпаниите поради замърсяването, което ще увеличи цените на самолетни билети.

В авиоиндустрията вече с месеци се дискутира въвеждането на екологичен данък поради критиките, че търговската авиация е отговорна за голяма част от общите емисии вредни газове.

Според Международната организация за гражданска авиация те представляват 2% от общото количество газове, докато неправителствената "Действаща мрежа за климата" смята, че става въпрос за 5%.

Швеция вече въведе такси за керосин от 6 до 38 евро на билет и в тази държава вече се говори шумно за "срамота е да се пътува със самолет". Франция анализира възможността за премахване на всички вътрешни полети, за които има заместител като пътувания с влак, по-кратки от пет часа. Белгия и Холандия повдигнаха въпроси, свързани със замърсяването в началото на годината и се очаква те да бъдат една от темите на срещата на Съвета на министрите на транспорта на ЕС в Люксембург.

Според конфиденциален доклад на Европейската комисия, публикуван наскоро, таксата от 330 евро на тон керосин ще намали емисиите на парникови газове с 11%. В законопроекта се казва, че един полет от Париж до Марсилия изхвърля 178 кг вредни газове на пътник, а за същото пътуване с влак замърсяването е 4,14 кг на пътник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама