Захариева: Западните Балкани трябва да бъдат ключов приоритет в Глобалната стратегия на ЕС

17:50, 17 юни 19 / Политика 25 1133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Глобалната стратегия на ЕС и засилването на ефективността на общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) бяха във фокуса на заседанието на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Люксембург, съобщи БГНЕС. 

Българската делегация бе ръководена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

На съвместна сесия с министрите на отбраната бе направен преглед на изпълнението на Глобалната стратегия три години след приемането й. Споделени бяха оценки за постигнатия напредък в областта на сигурността и отбраната, както и идеи за адресиране на нови предизвикателства като дезинформацията и хибридните заплахи. Съветът подчерта значението на трансатлантическите отношения и сътрудничеството ЕС – НАТО.

Захариева открои като ключов приоритет ангажираността с регионите в непосредствена близост на ЕС, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

В посветената на ОВППС дискусия министрите обмениха идеи как да бъде подобрена координацията и ефективно прилагане на външнополитическите цели на ЕС, като отчетоха необходимостта от укрепване на аналитичния капацитет и оптимално разпределение на наличните ресурси.

Първите дипломати на ЕС дискутираха широк кръг актуални външнополитически теми, включително положението в Судан и Венецуела, Република Молдова, ситуацията в Близкия изток и др. Прието бе Изявление на Съвета по положението в Судан, в което остро се осъждат проявите на насилие срещу протестиращи и мирното население и се отправя призив за възстановяване на преговорите за преход към установяване на гражданско управление в страната.

Министрите оцениха положително последните развития в Република Молдова, целящи преодоляване на политическата криза. Потвърдиха готовността на ЕС да продължи да работи в подкрепа на реформите в страната на основата Споразумението на асоцииране.

На работен обяд с йорданския си колега Айман Сафади министрите на външните работи на 28-те потвърдиха подкрепата на ЕС за Йордания, като дадоха висока оценка на ролята на страната като фактор на стабилността в региона и откроиха усилията й по отношение на сирийските бежанци на нейна територия.

Обменени бяха мнения по перспективите пред Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и развитията в Ирак. В рамките на провелия се по-късно Съвет за асоцииране бе подписано Рамково споразумение за участието на Йордания в мисии и операции на ЕС по линия на общата политика за сигурност и отбрана. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама