Кулинарна карта на България ще показва характерните ястия за всеки регион

11:20, 18 юни 19 / Любопитно 25 1253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Института по български език на БАН подготвят интерактивна карта, в която ще са събрани всички кулинарни особености на различните региони. Тя ще представя традиционната българска кухня по цялата ни езикова територия.

„До този момент тази карта няма аналог в българската лингвистика. Тя ще бъде върху цялата езикова територия – върху Мизия, Тракия и Македония. Имаме амбициозната задача да излезем извън държавните граници – там, където се говорят български диалекти, и да представим най-характерните особености на българската кухня по региони”, разказа в „Тази сутрин” по bTV доц. Ана Кочева от Института по български език на БАН.

„Ще включим и историческите диаспори - в Банат и в Бесарабия. Идеята е да се заснеме самият начин на приготвяне, ще има видео и аудио материал. Тези кадри ще са на автентичния диалект в региона", обясни още доц. Кочева.

Характерното за картата е, че кулинарията ще бъде представена със специфичните диалектни особености.

Според екипа кулинарното райониране в лингвистичен аспект би допринесло много за изследване не само на българската кулинарна терминология, но и за възстановяване на производството на автентични български ястия и напитки.

Първата експедиция по проекта е в Троянския край. Според учените това е един от най-важните региони за българския книжовен език в миналото и съвременната диалектология.

Причината е, че той пази ярки особености в областта на фонетиката и морфологията – редукция, пълен член, генерализирани винителни форми и др. За целите на проучването екипът е посетил Шипково, Гумощник, Голяма Желязна, Орешак, махала Баба Стана.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама