Две деца са пострадали леко от мълнията, убила мъж в София

16:15, 18 юни 19 25 1083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мъж загина, след като беше ударен от мълния в София. Инцидентът стана снощи по време на гръмотевичната буря. Две деца, които играели наблизо, също пострадали леко. Те усетили електрическото напрежение през мобилните си телефони, предаде Нова телевизия.

Спешна помощ: Удареният от гръм мъж е бил в изключително тежко състояние

Мълнията е паднала в зелена градинка в столичния квартал „Люлин”, а мъжът е бил на разходка с кучето си. Въпреки усилията на парамедиците, смъртта му е настъпила в линейката на прага на „Пирогов”. Навън човек няма как да е защитен от мълниите, но се оказа, че и блоковете около зеленото пространство не разполагат с мълниезащита.

Нито една от сградите няма мълниезащита - нито активна, нито пасивна. Явно този процес е оставен без контрол”, каза експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.

По закон при строежа на всяка сграда е необходимо изграждането на гръмоотводна система. Според експерта проблемите са в поддръжката, която обикновено липсва.

„През годините са правени ремонти по покривите. Системите за мълниезащита са разрушавани, рязани, изхвърляни”, обясни още експертът.

Наредбите на регионалното министерство задължават собствениците на сградите да правят периодичен оглед и профилактика на съоръженията. Общините пък могат да правят проверки дали защитата работи.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама