Започна ремонт на статуята на лъв на връх Шипка

10:30, 19 юни 19 / Култура и наука 25 806 Topnovini
снимка: БГНЕС

Започна реставрацията на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка. Статуята се нуждае от спешен ремонт. Монтираното вече скеле на паметника ще ограничи достъпа на посетители до експозицията в паметника до 20 юни. За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Преди две години специалисти установиха, че вътрешната конструкция на 8-метровия монумент, която е от метал е силно компрометирана и трябва да бъдат взети навременни мерки, съобщава БГНЕС.

Лъвът е отлят в Софийския военен арсенал от група майстори по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 година, поставен е на Шипка през 1934 година, а последният ремонт е направен в началото на 80-те години на миналия век.

Реставрацията на бронзовия лъв на паметника започва в навечерието на 85–годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея, които ще се проведат през август. От областната управа уверяват, че започващият проект няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация е на 24 август.

Консервационно-реставрационните дейности се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева с ДДС.

Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!