СУ провежда изпити по журналистика, теология, музика и изобразително изкуство

07:30, 22 юни 19 25 1048 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С устни изпити по журналистика и по теология, със събеседване за специалност „Изобразително изкуство“ и с изпит по музикален инструмент или пеене продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

Устният изпит по журналистика е под формата на събеседване на изпитните комисии с кандидат-студентите. За обективност на оценките и за съпоставимост на знанията на кандидатите се задават на всички едни и същи въпроси, които се определят от изпитната комисия в деня на изпита. За оформяне на общото представяне на кандидат-студента е допустимо комисиите да задават допълнителни, изясняващи въпроси към основните теми.

Комисиите ще оценяват общата култура и осведомеността на кандидат-студентите по актуални събития, комуникативните им умения и информираността и мотивацията им за журналистическата професия.

Ако кандидат-студентът представи свои авторски материали, комисиите могат да зададат и въпроси, свързани с тях.

До устен изпит по журналистика в Софийския университет се допускат кандидат-студентите, получили оценка на писмения изпит по журналистика не по-ниска от среден.

Конкурсният изпит за специалност „Изобразително изкуство“ се провежда под формата на събеседване, на който кандидат-студентите представят портфолио с авторски рисунки. Кандидатът представя свои творби, избрани по лична преценка в оригинал. Поощрява се умението му да изложи мотивирано и убедително идеите, намеренията и задачите, които са го ръководили при избора на един или друг проблем, тема, сюжет, жанр и т.н. при осъществяването на дадена творба.

В хода на събеседването се изясняват и интересите на кандидата по отношение на съвременния художествен живот. Кандидатът представя своите впечатления и оценки от посетени изложби, галерии, музеи. Поощрява се също самостоятелността на подбора и преценката, а не количеството на фактите.

Устният изпит по теология се провежда върху предварително обявени теми, за които е препоръчана литература. Критерии за оценяване са степента на познаване на проблематиката; умението да се представя аналитично съдържанието на определен въпрос; участието на личния опит при формулиране на теоретичния отговор.

Кандидатите за специалност „Музика“ полагат изпит по музикален инструмент или пеене. Кандидатите, които се явяват с музикален инструмент, могат да ползват всички видове инструменти, използващи се в симфоничния, естрадния, духовия и народен оркестър; кандидатите, които се явяват с пеене (класическо, народно, естрадно), трябва да осигурят съпровод на пиано или друг музикален инструмент. Всички кандидати са задължени да изпълнят наизуст две музикални произведения по избор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама