Румен Радев: Военната професия иска оборудване, подготовка и мотивация

13:25, 19 юни 19 / Политика 25 1303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военната професия иска изключително голямо внимание, оборудване, подготовка, мотивация на военнослужещите. Политиците никога не трябва да го забравят. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след като присъства на Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“ на полевия учебен полигон „Ново село“ по повод инцидента край Пловдив, при който загина чуждестранен военнослужещ, предава "Фокус".

Румен Радев поздрави участниците в Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“

„Много неприятен инцидент. Съболезнования за близките на загиналия. Това е учение без участието на нашите Въоръжени сили“, заяви държавният глава. „Води се разследване. При такива тежки инциденти и произшествия разследването трае дълго време“, уточни президентът Радев и добави:. „Не мога да кажа нищо за причината, но военната професия е високо рискова дейност“.

Малко опит или неспазване на правилата - версии за инцидента по време на учението "Ответен удар"

 

„Много е важно в тази обстановка да се отчитат всички неблагоприятни фактори. Една такава професия винаги е съпътствана с много такива неблагоприятни рискови фактори“, каза президентът и допълни, че се прави всичко възможно те да бъдат минимизирани, но не винаги се успява.

Подполковник Виолина Вълева от международния пресцентър на въздушно-десантното учение „Swift Response 2019“ каза за Радио „Фокус“-Пловдив, че двама от американските военнослужещи, пострадали при учението край село Чешнегирово, вече са изписани.

„За лечение в болница остава само един военнослужещ. „Все още няма информация от американска страна за състоянието на третия пострадал, който остава в болницата“, добави подполковник Вълева.

От пресцентъра на учението са направили запитване и се чака всеки момент и тази информация. „При учението загина канадски военнослушещ, а другите трима са америанци“, поясни Вълева. Те са били ранени при скока с парашути по време на въздушно-десантното учение. То се ръководи от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа и трябваше да се провежда на територията на село Чешнегирово. Разследва се как точно се е случил инцидентът, след което се очаква да бъдат оповестени подробности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама