БЛС одобри изменението на Националния рамков договор за 2018 г.

17:30, 19 юни 19 25 851 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управителният съвет на БЛС одобри изменението на Националния рамков договор за 2018 година, съобщи председателят на Съюза д-р Иван Маджаров, предаде БГНЕС. 

''Изменят се цените на редица клинични пътеки. Със задна дата от 1 юни се променят цените на пътеките в областта на педиатрията. Други се променят от 1 юли'', обясни Маджаров.

За плащането на по-високите пътеки Здравната каса отпусна от резерва допълнителни 50 млн. лева.

''По разбираеми причини това се прави така, за да не се налага лечебните заведения да правят два различни отчета'', обясни Маджаров.

На заседанието не е било прието увеличението на някои клинични пътеки, по които работят общинските болници като кардиология и вътрешни болести. Предложено е 20% увеличение. От НЗОК са заявили, че могат да си позволят 10%. Маджаров съобщи, че това предложение е обсъдено с Асоциацията на общинските болници,откъдето са изразили задоволство.

Исканията за увеличение бяха съгласувани и предоставени на обсъждане през май. В анекса към НРД за тази година е записано, че се увеличават педиатричните пътеки с до 30%, пулмологията с 10%.

„За Министерството на здравеопазването майчиното и детското здравеопазване са приоритет. Средствата за педиатричната болница ще бъдат осигурени от държавния бюджет като очакванията са необходимият финансов ресурс да бъде приблизително 100 млн. лв., като аванс от 30 % ще бъде предоставен още тази година“, обеща здравният министър Кирил Ананиев.

Въпреки обещанията на министъра през пролетта педиатри излязоха на протести с искания за по-добро заплащане и недостигът на кадри. Медиците от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София настояха да се промени статута на лечебното заведение и да отпадне лимитът за прием на пациенти. След серията от протести в цялата страна кабинетът отпусна допълнителни 3 млн. лева за заплати и нова техника. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама