Данаил Папазов за продажбата на ТЕЦ "Варна": Ахмед Доган застана с името си

08:49, 20 юни 19 / Политика 25 1142 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Преговарях с доста хора, които имаха интерес за решаването на въпросите на ТЕЦ „Варна”. Година след това стигнахме до Ахмед Доган. Той беше единственият човек, който не искаше да участват нито офшорки, нито други съмнителни компании. Той застана с името си”, заяви в „Тази сутрин” по bTV Данаил Папазов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна” и бивш транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски.

ТЕЦ „Варна”, в чийто актив влиза и пристанище, беше изведена от експлоатация през 2017 г. След това беше продадена от ЧЕЗ на семейната фирма на Папазов. Миналата година 70% от дружеството придоби Ахмед Доган.

„През цялото време сме работили само с български банки. Всичко е платено по банков път. Ние сме фирма за пример в България”, каза още Папазов.

По думите му международни и български одитори са определили стойността, на която Доган е придобил ТЕЦ-а.

„По договор ние придобихме дружеството от ЧЕЗ за 48 500 000 евро. От тях 28 000 000 са банков кредит, а останалите пари са средства, които ЧЕЗ дължеше на ТЕЦ „Варна” и ние влязохме в техния дълг. Кредитът продължава да се връща и към този момент”, поясни Данаил Папазов.

На въпрос колко пари е получил от Ахмед Доган за 70-те процента, които притежава, той уточни, че е някъде около 1,5 милиона лева.

„Дружеството има кредити и задължения, така че това е резултативна дейност”, допълни изпълнителният директор на ТЕЦ „Варна”.

Относно появилата се информация, че ТЕЦ-ът е опасен за националната сигурност, Папазов заяви, че това са „пълни глупости”. Два от блоковете били в отлично състояние, а третият работи според всички норми.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама