Красимир Вълчев за матурите след седми клас: Учениците трудно осмислят текстове

09:04, 20 юни 19 25 1039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спорният текст на матурата по Български език и литература за седми клас беше неуместен, нямаше грешка. Това каза в студиото на „Тази сутрин” по bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълев. По думите му, няма да има нито един ощетен ученик.

„Условието на задачата е да се открият 14 правописни грешки, без това спорно словосъчетание – те са 14. Ако ученик е отбелязал, че това е грешка – той също получава точка. Текстът е неуместен, не сме застраховани от такива случаи. Много малък е броят на експертите, които гледат изпитните материали заради тайната на тест. Подобряваме организацията, но е пропуснато” , уточни просветния министър.

Красимир Вълчев заяви, че той би написал думата „леснопреносим” слято, като добави, че в правописния речник се допуска и разделното ѝ писане.

„Виждаме, че учениците трудно осмислят текстове. Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст, което означава, че могат да четат, но не осмислят. Всички промени, които правим са насочени към това – функционална грамотност”, каза Вълчев.

Вълчев добави, че по-ниските оценки на матурата по Английски език в 12 клас се дължат на по-трудния изпитен вариант. Той уточни, че не се е стигнало до преразглеждане на задачите, защото не е имало грешки.

„От 4 години намаляваме държавното финансиране в университетите – приемът от 58 хил. души го намалихме на 43 хил. души. Правим преструктуриране – увеличаваме приема на инженерно-техническите направления и намаляваме педагогическите, например. Тези професии, които изискват инженерно образование ще бъдат с най-ръст на доходите, защото ще има най-голям недостиг на кадри”, добави Вълчев.

Просветният министър коментира, че за да се стимулират младите хора да избират инженерно-технически специалности – МОН предлага допълнителни стипендии, прием и финансиране. Той добави, че предстои изграждането на Европейски университетски мрежи. Така се цели да се спре „изтичането на мозъци” в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама