Парламентът разглежда смъртта на 6-годишно момиченце

09:45, 20 юни 19 / Политика 25 1283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Случаят с 6-годишната Мария, която почина от тежка форма на левкемия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, влезе и в Народното събрание и стана повод за спор от парламентарната трибуна.

Депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов поиска парламентът да започне работа с минута мълчание в памет на малкото момиченце, както и да бъдат изслушани директорите на НЗОК и Агенция „Медицински надзор“, които да внесат яснота около случая.

„Станахме свидетели на една нелепа смърт на българско дете, със сериозно, но лечимо заболяване. Поради нелепи административни безобразия, то не получи необходимото лечение, което е възможно на територията на страната, а на всичкото отгоре, часове преди смъртта му, на неговите близки беше връчена фактура за 14 000 лева. Тя задължава близките, поради наличие на дарителска сметка, с която искат да подпомогнат лечението на детето извън страната, за което имат свещено право, да заплатят това лечение в страната“, заяви проф. Михайлов от парламентарната трибуна.

Според него този случай не е първият, защото след създаването на мегаагенцията за медицински надзор много от детските онколози са затруднени да предписват лечение.

От своя страна председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова призова случаят да не бъде използван за политически цели.

„Като лекар и като майка изказвам своите дълбоки съболезнования за загубата на това дете, защото това не се преживява. Това се съпреживява и от лекуващите лекари. За съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние по никакъв начин не можем да използваме политически това тук, от тази трибуна“, заяви д-р Дариткова.

Тя беше категорична, че ръководената от нея комисия подробно ще проучи дали има някакви административни нарушения или недоразумения в лечението на 6-годишното дете.

Припомняме, че 6-годишната Мария почина на 19-ти юни. Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца заболяването се завръща.

През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава и в началото на седмицата детето е поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите ѝ дробове.

Само преди дни семейството ѝ получи фактура от близо 14 000 лв., защото първоначално НЗОК отказала да плати, заради закриването на Фонда за лечение на деца.

В сряда от Изпълнителната агенция „Медицински надзор” съобщиха, че започват проверка по случая с лечението на малката Мими. Това става ясно от официално становище на НЗОК.

Според здравната каса забавяне от страна на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, където се лекуваше болното дете, е причината родителите да получат фактура за близо 14 000 лева за медикаментите на дъщеря си. От НЗОК подчертават, че, въпреки забавянето, касата е одобрила заплащането на медикаментите в срок.

 

Публикувано във факти.бг: Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца заболяването се завръща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама