Данаил Кирилов: Решенията на Европейския съд са приоритети на България

11:35, 20 юни 19 / Политика 25 1350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Решенията на Европейския съд по правата на човека са приоритети на България през последните години. Това е основна предпоставка за недопускане на бъдещи нарушения, но и ефективна гаранция за основните права на човека. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов при откриването на кръгла маса, посветена на изпълнението на решенията в групата дела С.З. и Колев, засягаща систематичния проблем за неефективното наказателно производство в България и липсата на гаранции за независимост на наказателно разследване срещу главния прокурор, предаде БГНЕС.

„Изпълнението на решенията изисква съвместни усилия и добре съгласувани действия между представителите на изпълнителната, съдебната и законодателната власт. През месец март комитетът на министрите към съвета на Европа прие решение по изпълнението на решението на ЕСПЧ обединени в групите С. З. и Колеви, които стоят от много години и, въпреки че е постигнат определен напредък все още се очакват конкретни мерки в някои особено важни области“, подчерта Кирилов.

Министърът припомни, че на 14 юни публично е представил Закон за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс, който по негови думи е съобразен с действащата Конституция и отговаря на препоръките от механизма за сътрудничество и проверка на ЕС и на решението по делото Колеви срещу България.

С проекта се цели да се създаде работещ модел, който да гарантира ефективно наказателно производство срещу т.нар. тримата големи, така че служебното им положение да не възпрепятства реализирането на наказателна отговорност, когато има данни, че те са извършили умишлени престъпления от общ характер“, заяви Кирилов и добави, че амбицията на страната ни е да отговори на всички препоръки от докладите на ЕК и това е дало повод да преодолеем предварителния ни страх да извадим този въпрос на дебат.

Кирилов каза още, че вече има взаимодействие между изпълнителната и законодателна власт, както и, че министерството вече представя доклад за изпълнение на решенията, което е нов вид механизъм за взаимодействие.

„Важно е да покажем пред партньорите си висок стандарт и сериозност на вътрешния режим за готовност да се изпълняват тези решения, защото искаме да бъдем пълноправен член в ЕС и се надяваме нашите партньори да ни зачитат за такъв“, каза в заключение правосъдният ни министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама