Няма да закриват пощите в малките населени места

13:00, 20 юни 19 / Политика 25 1094 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът реши окончателно, че няма да закрива пощите в малките населени места. Депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за пощенските услуги.

Правителственият проект въвеждаше изискване да има поне една станция в места с население от 800 до 15 000 жители. С аргумента, че това поставя под въпрос пощенските услуги в селищата с под 800 души население Дора Янкова от БСП направи предложение текстът на отпадне.

Предложението й беше гласувано с 99 гласа „За”, 25 „против” и 50 „въздържал се”. Справката показва, че Дора Янкова е била подкрепена от „БСП за България, ДПС, „Обединени патриоти”, ВОЛЯ и един „независим” депутат.

Против отпадането на текста, предвиждащ закриване на пощите в малките населени места са гласували само депутатите от ГЕРБ и един от ДПС.

„Идеята на закона беше да се създаде онзи модел, който през санкцията на Комисията за регулиране на съобщенията, да доведе до оптимизиране на пощенската мрежа”, обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и добави, че държавата изплаща по близо 50 млн. годишно компенсации на дружеството.

На въпрос дали в определени случаи ще се прибягва до закриване на станция, Желязков обясни, че ако на една улица има два клона, то единият ще бъде закрит, тъй като дублира дейността на съседния, но това няма да доведе до дисбаланс в предлагане на универсалната пощенска услуга, увери министърът на транспорта.

Желязков обяви, че няма да се допусне нарушаване в изплащането на пенсиите.

„Важно е да се има предвид, че изплащането на пенсията не е част от универсалната пощенска услуга. Това е друг вид услуга, която се предоставя от пощите. Държавата има ангажимент да плаща пенсиите независимо дали чрез или през „Български пощи“, така че изплащането на пенсиите ще бъде гарантирано. Ние говорим само за станции, където се предоставя само универсална пощенска услуга“, подчерта министър Желязков, цитиран от БГНЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама