Валери Симеонов настоя въпросът с партийните субсидии да не се обсъжда утре

18:25, 20 юни 19 / Политика 25 1171 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Валери Симеонов иска отлагане на обсъждането на точката за промяната в Закона за бюджета утре, който включва и партийните субсидии. Това заяви лидерът на НФСБ в ефира на bTV.

„Нямаме изградено общо становище на групата на „Обединени патриоти”. При нас малко трудно се постигат общи решения и към този момент нямаме такова. Изправени сме пред един много сложен въпрос, който беше подхванат доста спонтанно от министър-председателя с неговото пристигане в парламента и поставяне на заповед към ГЕРБ да внесат предложение за 1 лев субсидия”, коментира Симеонов.

Бюджетна комисия намали на второ четене партийна субсидия на 1 лв. за действително получен глас

Той поиска въпросът да бъде обсъден на коалиционен съвет. От думите му стана ясно, че Патриотите не са доволни от това, че ГЕРБ обсъжда с ДПС, а не с тях промяна на ДДС и влагане на спестените средства в безплатни детски градини. Досега ОП били запазили мълчание от благоприличие, но вчерашната среща преляла чашата.

„Ние (с ГЕРБ – бел. ред.) сме се подписали под един документ, наречен програмни приоритети, където искахме да има промяна на ДДС, понижаване на ДДС за редица стоки. Това сме го предлагали в 43-тото Народно събрание, но не беше прието в преговорния процес. В крайна сметка се съгласихме да запишем в програмните приоритети, че ставката за ДДС по време на управлението на ГЕРБ и ОП ще остане непроменена. Без каквато и да било консултация днес научаваме, че тази ставка ще се промени след договорка с ДПС”, заяви Симеонов.

Той добави, че безплатните детски градини също са записани като задача в съвместното споразумение между ГЕРБ и Патриотите, но сега това било внесено като инициатива на ДПС.

„Моите уважения, но г-н Борисов не управлява еднолично. В края на краищата той управлява с няколко партии, които добавят необходимия процент, за да може да има мнозинство в това Народоно събрание”, каза още Симеонов.

Бившият вицепремиер сподели и своето лично виждане относно субсидиите и идеята да се приложи т. нар. американски модел, който дава възможност бизнесът да финансира партиите.

„Мисля, че тогава в България ще се формират две, максимум три партии – двете сигурни са ГЕРБ и ДПС, не особено сигурната е БСП”, каза Симеонов, като добави, че при този сценарий бизнесът никога няма да подкрепи опозиционна партия, защото ще бъде наказан заради това.

Лидерът на НФСБ определи като прибързано предложението на премиера Бойко Борисов за партийна субсидия в размер на един лев за глас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама