Кметът на Костенец остава в ареста

18:45, 20 юни 19 25 1400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Костенец Радостин Радев остава в ареста, след като спецсъдът взе за него мярка за неотклонение “задържане под стража”, предаде БГНЕС.

Поискаха постоянен арест за кмета на Костенец

От ареста излиза Ивайло Пашов, за него съдът определени мярка “парична гаранция” от 10 000 лв.

Определението не е окончателно и може да се обжалва и протест пред апелативния спецсъд.

На 17 юни кметът на община Костенец Радостин Радев, заедно със собственик и управител на търговскто дружество, бяха задържани по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, образувано в началото на юни тази година. Радев е обещал на общински съветник сумата от 30 000 лв., за да упражни правото си на глас общинският съветник в полза на приемането на определено решение, което е касаело кмета и другия съучастник, който е управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка, съобщи преди дни наблюдаващият прокурор по делото Десислава Христова.

Тя обясни, че решението на Общинския съвет, което е минало на гласуване на 14 юни, предпоставя упълномощаване на кмета да подпише запис на заповед към ДФЗ с оглед стартиране на плащанията по изпълнението на обществената поръчка. Съучастникът е управителят на търговското дружество.

"Двама са привлечени като съизвършители за корупционно престъпление т. нар. активен подкуп", съобщи тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той обясни, че досъдебното производство е образувано през март, започнало след информация, подадена от антикорупционната комисия за данни за корупционно престъпление.

„Разследвано е основно в направление обещаване да се даден дар от кмета на община Костенец – сумата от 30 000 на общински съветници от ОбС на община Костенец, за да гласуват определено или определени решения, които са в интерес на кмета и не само на него”, посочи Гешев.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама