Украински журналист почина след нападение

20:10, 20 юни 19 / Свят 25 174 Topnovini
1

Украински активист срещу корупцията и журналист, пишещ за организираната престъпност, почина днес от рани, получени в нападение преди два месеца.

Вадим Комаров беше пребит през май в град Черкаси, работеше, на около 200 километра от Киев. Той получи сериозни наранявания на главата и изпадна в кома.

Комаров е починал в болница рано днес, съобщи директорът на полицията на Украйна Сергей Князев.

''Текат разследвания, за да установят дали е бил нападнат заради работата си'', каза говорителят на вътрешното министерство Артем Шевченко за АФП.

''Те също така ще покажат дали нападателите са имали личен конфликт с журналиста или да са действали заради финансова печалба. Полицията е разпитала повече от 1 300 души по случая, но не са успели да идентифицират нападателите'', каза Князев.

Комаров е докладвал за корупцията и организираната престъпност в Черкаси и е бил нападан преди, съобщиха местните медии.

"Репортери без граници" заявиха, че са "шокирани" от смъртта на Комаров.

"Изискваме от полицията бързо разследване, за да се открият виновниците", пише Оксана Романюк, ръководител на неправителствения "Институт за масова информация" в Украйна.

Посолството на САЩ в Украйна заяви в Туитър, че е "дълбоко натъжено" от смъртта на журналиста и призова за "задълбочено и прозрачно разследване" на нападението.

Харлем Десир, ръководител на отдела за свобода на медиите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заяви, че "безнаказаността ще бъде победа за онези, които искат да Комаров да замълчи и да сплашат пресата".

Журналистите имат относителна свобода на словото в Украйна, в която има широка гама от медии, но сигурността продължава да бъде под заплаха. Атаките срещу репортерите не са необичайни и извършителите често не са открити.

Украйна, бивша съветска република, се нарежда на 102-о място от 180 страни в световната класация на свободата на медиите, изготвена от „Репортери без граници“.

Украински журналисти твърдят, че цензурата и заплахите са сред основните предизвикателства за свободата на словото в страната, според резултатите от проучване, публикувано днес.

През ноември 2018 г. украинската активистка за борба с корупцията Катерина Гандзюк почина след като нападатели я заляха с около един литър киселина няколко месеца по-рано.

Журналист Павел Шеремет бе убит от кола-бомба през 2016 г., докато шофира близо до дома си в Киев.

През 2000 г. основателят на уважавания сайт „Украинска правда” Георги Гонгадзе беше отвлечен и намерен обезглавен в гора до Киев. Украйна осъди убийците на затвор, но организаторите на убийството никога не са били изправяни пред съда. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.