Зъболекари протестираха срещу готвените нови правила в бранша

09:28, 21 юни 19 25 1082 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на Съюза на зъболекарите в България. Повод за свикването му станаха готвените правила за добра медицинска практика на лекарите по дентална медицина в България, които ще залегнат в Наредба на здравното министерство, предаде БГНЕС.

Масово зъболекари не са съгласни с предложенията и са категорични, че ако те бъдат приети много от тях ще останат без работа, тъй като няма да имат право да извършват определени дейности, защото повечето от тях са общопрактикуващи. Пациентите също са заплашени да останат без зъболечение, особено в малките населени места в страната, категорични са протестиращите.

Очаква се в рамките на двудневния конгрес да се вземе решение дали тези правила ще бъдат преработени или съсловието ще напише нови.

„Този проект е незаконосъобразен и не е съобразен с европейските правила и насоки“, заяви д-р Росен Венелинов, който практикува във Варна и добави, че ако тези правила станат факт ще окажат негативен ефект върху 9000 зъболекари. Той обясни, че зъболекарите имат нужда от правила, но от такива, които са законосъобразни, ясни и категорични, и отговарят на съвременните европейски стандарти.

Зъболекарите поискаха три месеца срок, в който да направят промените или да изготвят нови правила, тъй като даденият от Министерството на здравеопазването срок до 30 юни е твърде кратък.

Д-р Мария Рачева е категорична, че проблемът не засяга само зъболекарите, а и 7 млн. пациенти. „Проблемът не е само за нас. Проблемът е основно само за пациентите. Масово и в по-малките населени места хората ще останат без дентална помощ“, заяви д-р Рачева.

Според д-р Станимира Бунова опитът съсловието да бъде разделено не е в полза на никого. „Нови правила не са нужни, по-скоро корекции на старите са нужни“, убедена е тя и добави, че независимо дали един стоматолог има специализация или не той може да извършва всички дейности, които досега са били извършвани от тях.

„Ние излизаме от факултета по дентална медицина на едно ниво, с което може да практикуваме тези неща. От тук нататък всеки може да реши дали да се квалифицира в някаква област или да работи обща стоматология“, добави още медикът.

По време на протеста се събираха и подписи с искане за свикване на нов извънреден конгрес на съюза, на който да бъде изменен Устава на организацията и да бъде избрано ново ръководство на БЗС. Мотивът на протестиращите – некомпетентността на сегашното управление, което е изготвило новите правила за добра медицинска практика по искане на Министерството на здравеопазването.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама