Откриват Исторически парк №1 край Варна с безплатен двудневен празник

18:30, 21 юни 19 / Култура 25 9381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света вече е факт и ще посрещне първите си посетители на 22 юни с мащабно откриване.

От 11.00 часа отваря врати първата част от Историческия парк, който се намира село Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна. Входът в двата празнични, събота и неделя, е свободен. В събота събитието ще продължи до полунощ с прекрасна българска програма.

С грандиозна културно-развлекателна двудневна програма, включваща народни танци, музикални изпълнения, занаяти, ритуали, обичаи, бойни демонстрации, игри и надсвирвания ще бъде отворен входа към Исторически парк. Празникът ще отбележи и едно второ значимо за българската история и дух събитие - първият Национален ден на българския фолклор.

Пищен вечерен концерт на „Булгара-симфони“- група Булгара и Симфоничен оркестър към Варненската опера; атрактивно кукерско представяне, шоу от преобразени в средновековни доспехи виртуози на огъня „Палячи“, атрактивни авторски спектакли в изпълнение на Ансамбъл „Чинари“ - „Траки“ и „Прабългари“ са само малка част от събитията по откриването на културно-историческия атракцион, очакван с нетърпение от хиляди българи у нас и живеещи в чужбина.

В Историческия парк всеки посетител ще може да се докосне до най-старата цивилизация в света, ще може да посети тракийски дворец, ще изживее орфически мистики в три храма-гробници, ще посети ранносредновековно селище и български аул. Всичко това е обградено от 10 декара езера, две заведения и детска площадка.

Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от град Варна, Историческият парк ще представи на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация.

Целта на Историческия парк е да се покаже величието на българския дух с неговата безгранична културно-историческа мощ. В него са поставени паметници на български владетели, върнали свободата по български земи на два континента - от Челе ди Булгария в Италия до град Тетюши в Татарстан. Отдалечени на 4 000 км един от друг, паметиците на Кубратовите синове Алцек и Котраг показват Българската империя на духа, която е владяла света преди повече от 1300 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама