Кирил Ананиев: Нито НЗОК, нито ИСУЛ имат вина за фаталния край на Мими

13:09, 21 юни 19 / Политика 25 1097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Нямат вина нито НЗОК, нито "Царица Йоанна"-ИСУЛ по отношение на фаталния край на 6-годишното дете", коментира пред журналисти в Народното събрание трагичния случай с починалото от левкемия момиченце Мария здравният министър Кирил Ананиев.

Здравното министерство призна за грешка след смъртта на 6-годишната Мария

По думите му, всичко, което е било възможно, е направено и от двете институции. "Родителите няма да платят нищо. За съжаление детенцето е било в много напреднала фаза на заболяването и, въпреки грижите на лекарите, се е стигнало до този фатален край", посочи министърът, цитиран от БТА.

Остър спор превзе парламента след смъртта на шестгодишното дете

Все пак Ананиев добави, че от разговорите с болницата и с родителите, с майката на детето, и всички, свързани с проблема, вижда определено забавяне на НЗОК на документите, но не по вина на касата.

Парламентът разглежда смъртта на 6-годишно момиченце

Касата, обясни министърът, е трябвало да получи от ИСУЛ един документ, с който да се посочи каква е цената на медикамента, но понеже той е свършил, направена е нова заявка, която е в други грамажи, и те не са могли да подадат съответно необходимата цена, за да се впише в документацията. Кирил Ананиев изрично обаче подчерта, че това не е довело до лишаване на детето до съответната медицинска грижа.

Той припомни, че ИА "Медицински надзор" вече проверява случая, изискани са всички необходими документи.

Според него, вливането на фонда за лечение на деца в НЗОК само подобрява организацията, превръщането на НЗОК в единна контактна точка, която да осъществява цялостния процес по регистриране, администриране и финансиране лечението на деца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама