ВАП възложи проверка на здравните изисквания на плувни басейни и плажове

13:22, 21 юни 19 25 966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ВАП възложи проверка за безопасността на услугите и изпълнението на здравните изисквания на плувни басейни и плажове. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. С посочените действия са ангажирани председателят на Комисията за защита на потребителите и главният държавен здравен инспектор (респ. регионалните здравни инспекции), предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за защита на потребителите и Закона за здравето.

Николина Ангелкова за проверката на Камчия: Прокуратурата е сигнализирана за нарушена цялост на дюната

По силата на цитираните закони производителите на стоки и лицата, предоставящи услуги, са длъжни да предлагат на потребителите само безопасни стоки и услуги, а посочените места са обекти с обществено предназначение, за които са установени ред здравни изисквания. Сред последните попадат, напр., и правилата, въведени с подзаконови нормативни актове като Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление качеството на водите за къпане.

Предмет на проверката е спазването на тези задължения от съответните лица. Срокът за извършване на възложените действия до 15 август 2019 г., когато на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления, постановени административни актове. Целта на проверката е да се защити здравето на хората във времето, когато ползването на плувни басейни, плажове и т. н. се увеличава.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама