Тръгна делото за отнемане на имущество на осъдения до живот Георги Вълев от "Килърите"

16:50, 21 юни 19 25 1346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна делото за отнемане на имущество за 3,6 милиона лева на осъдения до живот Георги Вълев от групата за поръчкови убийства "Килърите", съобщи БНР. То протече в негово отсъствие, тъй като късното призоваване на Вълев не е позволило охраната да се организира по неговото довеждане от затвора в Плевен.

Адвокатът на Вълев Боян Жеков оспори допустимостта на иска с мотива, че клиентът му има законни доходи, с които е придобил всичките си имущества. Той бе категоричен, че те нямат връзка с престъпната дейност, за която е осъден.

Туцо от "Килърите" остава зад решетките

Регионалният председател на Антикорупционната комисия Николай Колев посочи, че фактите на каква стойност е придобитото от Георги Вълев имущество от престъпна дейност са спорни. Той припомни, че Вълев е осъден за лихварство и за подбудителство към убийство заради желанието му да придобие 53,24 % от акциите на ДЗИ Банк за 234 милиона лева.

Съдът изслуша строително-техническа експертиза на запорираните имоти, за които се иска конфискация в полза на държавата. В следващо съдебно заседание ще бъде представена счетоводно-икономическа експертиза.

Това е трети опит на държавата през последните 8 години да отнеме имущество на Георги Вълев. Искът на Антикорупционната комисия е за парични средства за общо 3 611 169 лева и 41 имота - терени в Царево, в курорта Слънчев бряг, земи в Еленския балкан, в Свищовско, жилища и търговски площи във Велико Търново и Арбанаси.

Съдът не пусна предсрочно Янко Попов от "Килърите"

Делото за конфискация беше образувано през февруари миналата година. На 27 април 2018 г. производството по делото беше прекратено. Тогава магистратите прецениха, че срокът на проверката е преклузивен и след изтичането му КПКОНПИ губи правно основание да води дело за отнемане на имущество. Сред мотивите на съда беше, че искът за отнемане е внесен 7 години по-късно, а не веднага след 10-месечната проверка, а това го правело недопустим. Апелативният съд обаче го възобнови.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама