Експерти и земеделски производители ще договарят новата Обща селскостопанска политика

17:15, 21 юни 19 / Политика 25 1710 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Координационна група в Министерство на земеделието, храните и горите ще комуникира с бранша процеса по договаряне на новата Обща селскостопанска политика (ОСП), съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделски производители в град Бяла Слатина, събщиха от ведомството.

Десислава Танева ще участва в жътвена церемония на ръжта по проекта „Хляб на мира“

Танева допълни, че оперативният ръководител и членовете на групата ще бъдат в непрекъсната връзка с бранша. Целта е да се предприемат най-полезните и адекватни мерки в процеса по изготвянето на документите по новата ОСП.

„В края на юли ще бъде направена първата от поредицата ежемесечни срещи, на която браншът ще се информира за напредъка на всяка страна членка по преговорите на новата ОСП. Искам заинтересованите страни да са убедени, че има достатъчно откритост по темата“, допълни Танева.

Тя посочи, че все още няма споразумение по многогодишната финансова рамка, но се очаква то да бъде постигнато до края на годината. След това ще се пристъпи към финализирането и приемането на трите регламента, които ще определят правилата по новата ОСП.

Десислава Танева: Във всички селски райони има социален живот, надежда, млади хора, на които се осигурява работа

Министър Танева посочи, че страната ни защитава позицията, която вече е дебатирана с бранша и е приета от Министерски съвет. Съгласно нея таваните на плащанията трябва да са въпрос на национално решение, да се запази и да се увеличи процентът на обвързаната подкрепа, както и да се запази националната преходна помощ.

Десислава Танева информира, че стратегическият анализ, който се изготвя от Института по аграрна икономика се доработва и в края на този месец ще бъде представен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама