ООН прие конвенция срещу насилието и тормоза на работното място

19:20, 21 юни 19 / Свят 25 1310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агенцията по заетостта на САЩ прие първата си конвенция, насочена специално към намаляване на насилието и тормоза на работното място, в опит са бъде стимулирано движението #MeToo, предаде „Сабах“.

ООН прие с мнозинство резолюцията, изготвяна от Международната организация на труда (МОТ) четири години.

Конвенцията на МОТ за насилието и тормоза е приета с 439 на7 гласа с 30 въздържали се, което е най-доброто постижение на МОТ, отбелязано на честването на 100-годишнината от създаването й. Агенцията обединява фирми, работни групи и 187 държави-членки.

Делегатите не успяха да включат обаче нареждане за тормоз и насилие срещу ЛГБТ общността.

"За първи път ... международната общност се сдоби с глобален инструмент за борба с насилието и тормоза на работното място", каза генералният директор на МОТ Гай Райдър след приемането й.

Движението #MeToo, предизвикано от обвинения в сексуален тормоз срещу холивудския магнат Харви Уайнстийн през 2017 г., хвърля остра светлина върху широко разпространените модели на сексуален тормоз или злоупотреба в множество сфери на американския живот. Това доведе до обвинение на десетки влиятелни мъже в сферата на развлеченията, политиката и други области, в сексуално посегателство.

Сръбкиня се бори в съда с бивш кмет в дело от движението #MeToo

Целта на конвенцията е да защити работещите, независимо от договорния им статут, от тормоз на места, където работят, почиват си, ядат или използват санитарни помещения.

Тя също така обхваща пътувания, обучение, социални дейности, комуникации и конференции, свързани с работата.

Райдър каза, че следващата стъпка са национални ратификации.

Всички, с изключение на шест правителства гласуваха в полза на пакта, като Русия, Сингапур, Ел Салвадор, Малайзия, Парагвай и Киргизстан са се въздържали, показват даните на МОТ. Представители на работодателите от Малайзия и няколко държави от Латинска Америка са гласували против.

"Никой не трябва да бъде подлаган на насилие и тормоз по време на работа. Това е епидемия в целия свят, която трябва да приключи," каза представителят на работодателите Алана Матесън.

Целта на текста е да се защитят всички работници в публичния и частния сектор, както и неформалната икономика.

"Никой не трябва да се очаква да търпи каквато и да е форма на насилие, основано на пола, когато дойде на работа - независимо дали това са постоянни коментари и вицове, самолюбиви, сексистки забележки, опипване или още по-лошо", казва Мари Кларк –представител на неправителствена организация за защита на работниците. "За съжаление, това е реалността за твърде много работещи“.

Райдър призна, че въпросът за ЛГБТ е спорен, но каза: "Духът на Конвенцията... е, че всеки попада под защитата на тази конвенция."

Основен препъни-камък, каза той, е определянето на "уязвими групи".

Представителят на Иран заяви, че конвенцията трябва да се разглежда в съответствие с националния контекст, нормите и ценностите на всяка страна. Ислямската република, която гласува в подкрепа, заяви, че има политика на "нулева толерантност" срещу тормоза на работното място.

Марта Е. Нютън, заместник-секретар на Министерството на труда в САЩ, заяви, че е важно да се отбележи, че законното прилагане на имиграционните закони не трябва да се тълкува като тормоз съгласно конвенцията.

Работата на МОТ често се усложнява от тристранната структура, която включва държавни служители, профсъюзни лидери и представители на работодателите от частния сектор. Работодателите са особено загрижени за това дали конвенцията ще се стреми да ги държи отговорни за злоупотреби сред колеги, които се случват далеч от работното място.

МОТ е единствената агенция, създадена в рамките на Лигата на нациите след Първата световна война, надживяла фашизма в Европа и избухването на Втората световна война и в последствие обединила се в Организация на обединените нации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама