Радев: За магията на българския фолклор няма възраст

17:05, 22 юни 19 / Политика 25 1208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"За магията на българския фолклор няма възраст, а участието на състави от чужбина показва, че за нея няма и граници." Това заяви държавният глава Румен Радев, които откри Петропавловския събор на народното творчество в Община Лясковец.

Според Радев съборът се е утвърдил като национална среща на единния български дух, който може да бъде открит в красивите носии, музикалните ритми и песните.

С организацията на Петропавловския събор на народното творчество красивите български градове Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ни дават много силен пример, че можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията, каза още президентът.

Той заяви, че усещането за непреходната България, силното българско творчество и устойчивия български характер е особено силна в деветвековната сянка на манастира "Св. Св. Петър и Павел".

По думите на президента манастирът помни епохални исторически събития и национални герои, приютявал е славни апостоли, с него е свързана и съдбата на видни възрожденски дейци. От него води началото си първото българско богословско училище.

"Този бележит български манастир е вграден здраво в нашата история и е един от нейните вековни стожери. Затова и днес покровителството на християнските апостоли и първоучители Петър и Павел се простира над обединението около нашите традиции, дух и българска национална идентичност", допълни Радев.

Националният събор има характер на всенародни игри и надпявания и повече от две десетилетия заема значимо място в духовния живот на хората от региона, пишат от пресслужбата на президентството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама