Първата дискотека в Саудитска Арабия отваря врати, но без алкохол

19:40, 22 юни 19 / Свят 25 1109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата дискотека в Саудитска Арабия отвори врати. В нея няма да се сервира алкохол, но жените ще имат достъп. Мнозина са възмутени, други пък се радват.

Първата по рода си дискотека „халал“ се намира в пристанищния град Джида, близо до Мека, край брега на Червено море.

Клубът задължително трябва да отговаря на религиозните изисквания на исляма.

Стъпки към по-либерална страна

През лятото на 2018 отпадна забраната за шофиране на жени - първите саудитски гражданки вече се сдобиха с шофьорски книжки.

Година по-рано жените за първи път получиха разрешение да посещават фитнес зали. А от 2012 г. насам страната официално има и спортистки, които взеха участие на Олимпийските игри.

Стъпките към либерализация се свързват преди всичко с името на престолонаследника Мохамед бин Салман. Той воюва сурово срещу политическата опозиция в страната, но допуска известна модернизация на саудитското общество.

Арабската верига от нощни клубове "White", която вече има заведения в Бейрут и Дубай, открива новата дискотека в Джида. Тя се придържа към изискването на саудитските власти да не се предлага алкохол - в кралството е наложена строга забрана за консумация. Жените обаче ще бъдат допускани до дискотеката.

Разнородни реакции

Новината за това предизвика много разнородни реакции в социалните медии. Много се опасяват, че клубът ще доведе до упадък на религията – а това щяло да опустоши душите на много вярващи.

Хоулуд Барауида, саудитски активист по правата на човека, също е скептичен, но по различни причини. Той поздравява факта, че страната постепенно се отваря към новото. Но това измества вниманието от други, много по-важни проблеми – например от закона за настойничеството, който прави жените зависими от техните мъже и братя.

"Жените в Саудитска Арабия все още да страдат. Те страдат, когато са на работа, в затвора, сред семействата си", казва Барауида в интервю за DW. „Подобно нещо доскоро беше немислимо.“

Други - като саудитската журналистка Хани Накшбанди, която в момента живее в Дубай - приветстват откриването на дискотеката, виждайки в това знак за отваряне на страната към модернизма. Тя се надява, че това ще доведе до по-нататъшна либерализация.

"Преди пет години беше немислимо откриването на нощен клуб в Саудитска Арабия, особено в Джида, в относителна близост до двете светини“ (Мека и Медина). Повечето от гражданите на страната са консервативни. Ето защо развитието е бавно. Не казвам, че този нощен клуб е голям напредък, но той може да помогне за разпространението на нови идеи и нова култура", казва журналистката.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама