Русия ще прибави седем нови острова към своята територия

21:10, 22 юни 19 / Свят 25 884 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-новите допълнения към руските територии в Северния ледовит океан бяха забелязани на последните сателитни снимки на северните морски граници на страната.

Океанографите от руския Северен флот планират експедиция, за да потвърдят съществуването на нови острови, открити на сателитни снимки на архипелага "Нова Земя" в Северния ледовит океан, заяви представителят на флота Алексей Корнис. Експедицията ще тръгне през август или септември тази година.

Корнис обясни, че новите острови се формират най-вече поради разтопяването на ледниците, покриващи повечето арктически архипелази. Следи за съществуването на новообразуваните шест или седем острова идват не само от сателитните снимки, но и от данни, получени от други експедиции. Въпреки това, тяхното съществуване може да бъде потвърдено само от отделен екип от океанографи, който трябва да отиде на място и да проучи тези острови.

"Първо трябва да знаем, че това са твърди, постоянни обекти, а не само части от ледник", каза той.

Арктическият регион е важен за Русия, като Москва се бори в ООН за правото да разшири границите на континенталния шелф, за да спечели площ от 1,2 милиона квадратни километра, която според някои оценки може да съдържа до 5 милиарда еквивалента тона петрол. Подкомисията на ООН по въпроса реши през април 2019 година, че географски въпросната област принадлежи на Русия, като по този начин увеличава шансовете за успех.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама