Започва музикалното „Варненско лято“

10:40, 23 юни 19 / Култура 25 1628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тържествен концерт днес  започва тазгодишното издание на първия и най-дълголетен български фестивал -  Международния музикален фестивал "Варненско лято", който влиза в своята 93-та годишнина.

Традиционно първото произведение, което ще прозвучи в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, ще бъде Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров – една от най-представителните творби на българската музика и неофициален химн на фестивала. С вдъхновение от честването на 120-годишнината от рождението на Владигеров, ще я изпълни Варненската филхармония под палката на един от най-уважаваните наши диригенти – маестро Георги Димитров.

Маестро Георги Димитров беше любезен да сподели емоцията си преди концерта: „Имам прекрасни спомени от различни издания на „Варненско лято“, никога няма да забравя наример двойния концерт на Брамс с Минчо Минчев и корейския виолончелист Янг Чанг Чо. С удоволствие дирижирам отново Варненския оркестър – той има прекрасни възможности и когато се работи с пълно отдаване, макар и за 2-3 часа, когато всяка секунда се музицира, оркестърът постига отлично представяне. Това са всеотдайни музиканти и вярвам, че на откриването на фестивала ще ги видим в истинския им блясък.

За първи път работим с Бенямин Шмид, той е изключително техничен, с невероятни пръсти и щрихи. Той ще бъде солист в Концерта за цигулка и оркестър №1 в ре мажор от Прокофиев, а след това с оркестъра ще представим една много подхождаща на настроението от Прокофиев творба – рядко изпълняваната у нас „Благородно видение“ от Хиндемит. И двамата автори работят в една епоха  - преди Втората световна война, когато ситуацията в света е много сходна с днешните дни – с конфликти и криза на духовността. Публиката ще открие сама посланието, когато във втората част зазвучи фашистки марш – той започва уж на шега – като детска игра с едно пиколо и барабанче, а се превръща в злокобна тема – символ на катастрофата на света. Тогава и Онегер, и Шостакович пишат в такъв маниер, а аз се опасявам, че днес светът отново е в подобен период. Музикантите от Варненската филхармония свирят зверски в тази силни моменти, получава се страховито въздействие. А посланието на тази творба към публиката идва в края като един призив да успеем да запазим нежността.“

Силно е вълнението и на госта от Австрия – блестящия цигулар Бенямин Шмид, който за пръв път ще излезе пред българска публика: „Това е моят първи концерт в България и за моя радост той се случва точно във Варна, на брега на Черно море, което намирам за много мистично. Вашият град е толкова красив, опознавам го с удоволствие. Но морето, то е неописуемо, заставам на брега и гледам към хоризонта, знам, че някъде там, право осрещу мен е Одеса – роден град на плеяда велики цигулари, и това ме зарежда. Радвам се на прекрасен прием от страна на Варненския оркестър и на маестро Димитров, който е истинска легенда в българската музика. Той има забележителен подход към музикантите – в началото започва строго, но след това те увлича и те понася на крилата си – истински гранд от старата школа. За мен е чест да свиря на откриването на вашия фестивал, а концертът на  Прокофиев, който ще изпълним, е много специален -  пророческа творба, която задава стандарта за музиката на ХХ век. Бих се обърнал към публиката, която ще дойде на концерта тази вечер така: Бъдете отворени към посланието на този концерт, то идва от небесата!“

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама