Институтът за пътна безопасност стартира 24-часов мониторинг на пътищата

11:12, 23 юни 19 25 1229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

12 души са загинали, а близо 90 са ранени при 75 тежки катастрофи през изминалите четири дни. Регистрираните нарушения са над 20 000 - повече от половината са за превишена скорост.

Във връзка с черната статистика Институтът за пътна безопасност започва безпрецедентен 24-часов мониторинг на българските пътища. Той ще се осъществи с помощта на гражданите. Всеки месец институтът ще представя бюлетин с проблемите по българските пътища.

„Това лято минахме границите на всичко нормално. Повтаряме една и съща грешка и отговорността за състоянието на пътната безопасност е на българската политическа класа”, заяви в „Тази неделя” по bTV Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност.

„Няма нито един шофьор, който да иска да излезе и да убие или да бъде убит на пътя. Хората обаче винаги ще допускат грешки. Ние трябва да сменим цялата си политика и философия. Не може да сложим на 7 милиона българи по един пътен полицай, който да го контролира и глобява”, на мнение е Милчев.

По думите му хората не могат да бъдат променени, а това трябва да бъде направено със средата – инфраструктура, законодателство и механизмите за взаимодействие и контрол между съответните институции. Според него тази промяна трябва да бъде направена от българската политическа класа, която обаче е излязла в „междуизборна летаргия”.

Откакто свършиха изборите досега са загинали 60 души. Ние не виждаме реакция и някой да се е разтревожил. Изкарахме Пътна полиция на улицата с PR акции – нямаме нужда от това. Проблемът е много глобален и политиците не могат да го решат”, каза още Богдан Милчев.

Богдан Милчев коментира още, че е на път да се убие най-добрата идея, която е давана досега, а именно създаването на Държавна агенция за пътна безопасност, която е инструмент на политическата класа да накара всички институции да започнат да си вършат работата.

„Повече от 10 г. те не издават доклад за състоянието на пътната безопасност и да анализират проблема. В средата на годината сме, а все още няма такъв за 2018 г.”, коментира Милчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама