Пазар за роби и гладиаторски битки превзеха санданско село

14:00, 23 юни 19 / Любопитно 25 1532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За пета поредна година в санданското село Склаве се проведоха възстановки на събития от древността. Стотици туристи отидоха на централния площад, за да наблюдават гладиаторските битки и пазара за роби.

За възстановката в Склаве пристигнаха 30 души от групата Legio I Italica и специални гости гладиатори от Gruppo Storico Romano от Рим. Пред стотици зрители те представиха гладиаторска тренировка и римски пазар за роби.

„Аз съм в ролята на Спартак, а Спартак е Богът на всички гладиатори и всички гладиатори са опитвали да го имитират и да приличат на него”, каза Емануеле Вакарини, участник.

„Трябва да носиш историческия дух в себе си, да те вълнуват тези възстановки. Да си част от групата на Първия италийски легион е едно незабравимо преживяване, тъй като ние сме от Нове - там, където е сърцето на Първия италийски легион и ние го носим навсякъде в сърцата си”, казва Цветослава Пеева, участник.

Село Склаве е популярно като рождено място на тракиеца Спартак и с пазара си за роби, на който самият Спартак е продаден за гладиатор. „Тук е било тържище на роби. „Склав” на латински е роб и оттам идва името на селото. С помощта на община Сандански спечелихме проект, с който да правим такива възстановки, да популяризираме историята на селото”, коментира кметът на Склаве Павел Пъхнев.

Освен гладиаторските битки бяха представени и много тракийски и римски кулинарии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама