Калоян Паргов: Постиженията на социалистическа България от мечтите на Благоев днес изглеждат като блян

17:07, 23 юни 19 / Политика 25 1429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постиженията на социалистическата народна република България от мечтите на Димитър Благоев днес, за съжаление, изглеждат като блян за нас. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на официалното честване на 163-ата годишнина от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров, съобщиха от пресцентъра на БСП - София.

То се проведе в къщата-музей на Димитър Благоев-Дядото в Банкя. Организатори на събитието бяха Националният съвет на БСП, Градският съвет на БСП - София и Районният съвет на социалистите в Банкя. Официален гост беше председателят на БСП Корнелия Нинова.

По време на честването двамата с Калоян Паргов връчиха официално и членските карти на 16 новоприети социалисти. На събитието присъстваха още народни  представители от БСП, евродепутатът Петър Витанов, общински съветници, районни председатели и представители на различни обществени организации.

"За поредна година се събрахме в къщата-музей на първоапостола, първопроходника на лявото движение в България Димитър Благоев, за да си припомним мислите и делото на този голям българин и да почерпим енергия от тях", коментира Калоян Паргов. "Когато Димитър Благоев се качва на политическата сцена на следосвобожденска България, той ясно си дава сметка за историческата мисия, която му предстои. А именно - създаването на българската социалдемократическа партия. Той започва политическата си дейност като завършен марксист и такъв остава до края на живота си - последователен, безкомпромисен, праволинеен. Георги Бакалов казва, че могъщото си оръжие Благоев придобива от учението на марксизма. То му дава възможност да направи едно велико откритие за времето си, а именно - работническата класа в България. С това той дава тласък на научната мисъл, както и собствен принос за създаването на една нова обществена сила в България.

20 години след смъртта на Дядото мечтата му за социалистическа народна република става вече факт. Тя просъществува близо половин век, но социалните измерения на този период днес, за съжаление, изглеждат като недостижима мечта и блян", заяви той. Калоян Паргов се спря и на един малко коментиран аспект от обществената дейност на Димитър Благоев. В периода 1911-1915 г. Дядото е общински съветник в София. "Тъй като сме на прага на поредните важни избори за нас, софиянци, бих искал да припомня факти от дейността на Благоев", продължи Калоян Паргов.

"Преди малко повече от 100 години в Царска България той се е борил за граждански и градски каузи, които днес звучат повече от актуално - за спиране на трамвайната концесия, за строителство на общински жилища и срещу корупцията сред чиновниците. По време на мандата си през 1911 - 1915 г. той неотклонно защитава интересите на своите избиратели, пледира за достъпен общестен градски транспорт, за жилищна политика, за всеобщо образование и здравеопазване.

Днес, след почти 30 години дясно управление в София, ние, общинските съветници от БСП, се борим за същото. И от всички нас зависи на предстоящите местни избори да спечелим доверието на софиянци и да претворим в реална политика онова, за което е мечтал основателят на нашата партия Димитър Благоев", посочи Паргов.

Лидерът на БСП - София добави, че делото и авторитетът на Дядото са оценени още от съвременниците му. "На погребението му през 1924 г. се стичат над 200 000 души. Далеч не всички те са комунисти. Нещо, което дотогава не се е случвало, не се случва и след това. Длъжни сме, ако искаме да се наречем истински последователи на делото на Благоев, да работим и да се борим за демокрация, достъпна за всички хора, за социална демокрация. Днес ние имаме възможност да покажем, че мечтата му не е само ален мак самотен, а може да бъде реалност в България".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама