Реджеп Ердоган поздрави новия кмет на Истанбул

10:25, 24 юни 19 / Свят 25 1208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,Аз поздравявам Екрем Имамоглу с избирането му за кмет на Истанбул", е казал турският президент Реджеп Ердоган пред местния в. Хюриет.

Държавният глава на страната на два континента е признал поражението на кандидата си за управник на най-големия турски град и бивш премиер в Анкара Бинали Йълдъръм. Президентът на югоизточната ни съседка обаче е бил категоричен, че загубата на местния вот няма да разруши коалицията между неговата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие. "Ние ще продължим да работим заедно", е подчертал той.

Имамоглу вчера е получил мнозинството от действителните гласове.  Изборите за кмет са преминали  при много високата активност. Пред урните са се появили над 85% от около почти 11-те милиона гласоподаватели. Претендентът, издигнат от най-старата политическа формация в Турция Народнорепубликанската партия (НРП)  бе спечелил и балотажа на 31 март 2019 г. Ердоган бе оспорил резултатите и Избирателната комисия бе назначила подновяването на вота за вчера.

Местни медии съобщиха, че за днес е насрочено съдебно дело срещу участници в протести на истанбулския площад Гези (2013 г.). На част от обвиняемите са били повдигнати обвинения в опит за насилствено сваляне на законната власт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама