Алгоритъм изчислява най-доброто време за пиене на кафе

12:20, 24 юни 19 / Любопитно 25 1092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По поръчка на американските военни беше разработен алгоритъм за военнослужещите, който им указва идеалното време за пиене на кафе, съобщи в. "Дейли мейл", цитирана от БТА.

Това ще им помогне те да останат будни дори и след недостиг на сън. Тестовете на системата показаха, че алгоритъмът може да оптимизира ползите от кофеина, и дори да намали количеството изпито кафе.

Според разработчиците моделът стимулира бодростта средно с 40%, което означава, че участниците пият 40 на сто по-малко кафе, за да се чувстват будни.

Системата е със свободен достъп и е кръстена 2B-Alert Web 2,0. Задава й се въпросът - ако човек, който няма да спи цяла нощ и трябва да е на върха на бодростта си между 9 сутринта и 5 следобед, колко кафе и кога трябва да го консумира?

Алгоритъмът използва данните и изчислява минималните количества кофеин с най-голям ефект. Тъй като кофеинът не въздейства еднакво върху хората, получените резултати могат да варират.

По думите на създателя на алгоритъма Жак Райфман от Медицинския изследователски център към армията на САЩ той може да увеличи бодростта до 64% при консумацията на същото количество кафе в най-подходящото време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама