Откъде идва изразът „меден месец“

10:20, 29 юни 19 / Любопитно 25 2157 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В сезона на сватбите все по-често чуваме, че някой заминава на меден месец. Днес сватбените пътешествия траят не повече от две седмици, а традицията се е видоизменила толкова много, че сами трудно бихме се досетили за оригиналния ѝ произход.

Още през пети век на новобрачните било давано голямо количество от алкохолната напитка, съдържаща мед и наречена медовина. За нея се смятало, че има свойствата на афродизиак и трябвало да стигне на младоженците за месец.

През 16. век изразът бил интерпретиран по-философски. Под "меден месец" се разбирал краткият първоначален момент, в който двамата влюбени изпитват силна привързаност и любов един към друг, отдадени на нежност и удоволствие, но както месецът (Луната) едва изпълнил се, започва да намалява, така и влюбеността между младоженците утихва, след първоначалния възторг.

Пред 19. век меденият месец придобил по-практични измерения. В този период младоженците тръгвали на пътешествие, което не им гарантирало усамотение, а точно обратното. Те тръгвали на обиколка из страната, за да посетят лично всички роднини и приятели, които не са успели да присъстват на сватбеното тържество.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама