Австрийски експерти: Нелегалните мигранти бягат от Балканите

13:10, 24 юни 19 / Свят 25 949 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди имигранти в момента се опитват да избягат от Балканите, където ситуацията е тежка поради претъпканите лагери и престъпления сред нелегалните имигранти, предупреди ръководителят на Отдела за борба с трафика на хора към австрийската Криминална служба Хералд Тазгерн.

Той отбеляза, че трафикантите транспортират все повече имигранти с камиони, така че може да бъде повторена драмата от 2015 г., когато бяха открити 71 мъртви мигранти в камион (случай, в който двама от тримата шофьори са българи – бел.прев.).

Виенският вестник "Кронен Цайтунг" съобщи, че през последните две седмици са регистрирани три убийства на имигранти и че жертвите са афганистанци, замесени в трафик на хора, които се скарали за пари.

Тазгерн отбеляза, че нелегалността на мигрантите създава допълнителни проблеми в пренаселените лагери.

Той каза, че нагласата на сръбското и босненското население към мигрантите се е променила и че има по-голяма готовност да им се помогне, на фона на все по-честите прояви на насилие от страна на мигрантите към местното население.

Такава ситуация, добавя той, може да доведе до придвижването на по-голям брой мигранти към крайните им цели.

"В момента в Босна и Сърбия чакат около 6 000 бежанци, които се страхуват и губят търпение и искат да напуснат региона възможно най-скоро", каза Тазгерн.

Той посочи, че затова на контрабандистите им е по-лесно и че мигрантите отново "страдат" в голям брой камиони и микробуси.

Тазгерн предупреди също, че много бежанци в момента напускат Турция към Гърция и Балканите като цяло, което още повече изостря положението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама