Владимир Алтънов, „Кабел Сат Запад“: Над 1 млн. лв. изгубихме след акцията на ГДБОП

13:00, 24 юни 19 / Общество 25 768 Topnovini
1
2
3
4

Загубите ни след акцията на ГДБОП на 13 юни възлизат на над 1 млн. лева. Това обяви на пресконференция управителят на кабелния оператор „Кабел Сат Запад“ Владимир Алтънов, който оперира в Югозападна България, предаде БГНЕС.

Малки кабелни оператори настояват за равни условия за бизнес

Алтънов коментира, че освен показната акция е била създадена заплаха и за националната сигурност, тъй като десетки домакинства и институции са нямали достъп и до интернет и тел. 112.

Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори

Той подчерта, че неговата компания и „Вайтъл“ са двама от общо петте оператора, работещи на тази територия и станали обект на акцията на ГДБОП преди 11 дни. Алтънов добави, че компанията му работи от 25 години на пазара и след акцията отчита спад в броя на абонатите си.

„Към момента нашите компании не са получили констативен протокол, в който да са посочени нарушенията, които се твърдят че сме извършили. Не разполагаме и с опис на техниката, която ни беше иззета и е на стойност над 1 млн. лв. Когато ни бъде върната, тя ще бъде морално остаряла и съсипана. Беше неправомерно иззета и техника за разпространение на интернет“, заяви той и добави, че са несъстоятелни обвиненията, че те разпространяват „пиратски“ програми.

Гоце Делчев без интернет и телевизия след акцията на ГДБОП

„Уважаваме безкрайно труда и правата на всички участници в процеса на създаване на телевизионно съдържание. Ето защо, никога не сме си позволявали да търсим или предоставяме непозволен достъп до телевизионно съдържание“, подчерта той.

Според него тези отношения трябва да се решават по пътя на търговските договорки и достъпът до този вид пазар да бъде равнопоставен за всички участници в процеса, а не със сигнали за престъпления и унищожаване на техника и инфраструктура. Той опроверга, изнесените обвинения от началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев, че малките кабелни оператори са причинили вреди за над 10 млн. лева в следствие на разпространение на няколко телевизионни програми без уредени авторски права.

„Ако това е вярно, означава, че за 2 месеца дружествата би трябвало да платят над 4 млн. лева права за разпространение на няколко канала. Това е невярно. По-скоро целта е манипулация на общественото мнение и с цел да се хвърлят бомбастични твърдения . След разпространеното твърдение, че сме престъпници, беше оповестено, че в проверката участва и „Европол“. Това звучи страшно, - тази организация да се занимава с платформен оператор в ограничена по обхват мрежа. Оказа се, че „Европол“ е информирал на своята интернет страница за проверка в България, но за разпространение на IPTV телевизия чрез нелегални боксове, а не за кабелно разпространение на телевизионни програми“ , поясни той и добави, че те разкриват още, че 700 000 души са получавали сигнал чрез престъпна мрежа.

Той каза, че не знае откъде е дошла тази цифра, защото абонатите и на петте оператора в Югоизточна България не наброява и половината на оповестената от „Европол“.

Алтънов разкри още, че на телевизиите те плащат твърда месечна сума, а не на абонат и призова прокуратурата и ГДБОП да се самосезират, за да видят как се разпространяват телевизиите в малките населени места.

Иван Коцелов от „Кабел Сат Запад“ заяви, че за тях е много важно да има конкуренция, а не монопол, а конкуренция може да има само там, където има равни условия за бизнес.

На въпрос на БГНЕС кой според тях стои зад тази акция, Коцелов каза, че не иска да вярва, че те са провокирани от големи телекоми, тъй като от години работят заедно и се допълват по отношение на използването на мрежи.

Коцелов не пожела да каже колко плащат на големите телевизии, за да ги разпространяват, но подчерта, че всичките им мрежи са законни, и заплащат дължимия данък към държавата като на всеки свой абонат издават касова бележка. Той не можа и да посочи колко точно абонати са изгубили вследствие на акцията на ГДБОП преди 11 дни.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани