Мая Манолова: Безобразията по Черноморието са най-видими и последователно извършвани

14:47, 24 юни 19 25 997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с представители на Българското кепмер общество и Обединена група „Бетономорие“, които протестират срещу промени в Закона за Черноморското крайбрежие, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на РБ.

Според тях гласуваното законодателство с необосновано строгите си забрани ще ограничи правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните по Черноморието. Също така ще се обезобразят и бетонират последните метри от българското крайбрежие и ще се унищожи природата.

Протестиращите се обърнаха с писмо към омбудсмана, в което настояват да бъдат предприети действия и установяване на противоконституционност на закон, с който по думите им се нарушават права и свободи на българските граждани.

Манолова се среща с протестиращите срещу Закона за черноморското крайбрежие

„Протестиращите са абсолютно прави. С екипа ми заставаме твърдо зад справедливите им искания за отмяна на текстове в Закона за Черноморското крайбрежие. Неприемливо е решенията да се вземат без да се чуе мнението на общността на къмпингуващите, на хората с караваните и кемперите“, заяви Манолова и подчерта, че няма да приеме подхода на работа на народните представители по този важен законопроект.

Според омбудсманът е необходим анализ на проблема, към който да се подходи с идеи за регулация и за ограничаване на застрояването по Черноморието, а не просто да се налагат санкции и забрани.

По думите й законодателните решения са в противоречие с принципа на правовата държава и с чл. 35 от Конституцията, който дава право на свободно придвижване на българските граждани.

Протест на природозащитните организации блокира движението в центъра на София

„Заедно с екипа ми ще анализираме и другите текстове и в случай, че не бъде наложено вето върху този закон или то бъде преодоляно, в незабавен порядък ще аргументираме конституционна жалба за отмяната на текстовете, срещу които хората възразяват и протестират“, каза Манолова.

От Обединена група „Бетономорие“ и Българското кемпер общество обявиха, че са се обърнали към омбудсмана не за защита на нечии интереси, а за защита на конституционните права на всички български граждани.

Протестиращи: Искаме вето на Закона за Черноморското крайбрежие

По думите им 22-рата поредна поправка на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие е противоконституционна, защото не опазва околната среда, не защитава дюните, а създава възможност на местната власт да приема наредби без устойчив регламент, като нарушава правата на гражданите. Освен това уличава тяхното съсловие едва ли не като единствен разрушител на Черноморското крайбрежие.

„Кадастър, който не знае къде са му дюните, две министерства – на туризма и на регионалното развитите, не изпълняват задълженията си вече 5-а година, да направят така, че специализираните кадастрални карти да съвпаднат. 3 200 дка дюни от 4 500 дка вече са частни“, алармира Мирослава Петрова, представител на Обединена група „Бетономорие“.

По думите на Манолова текстовете, които уличават къмпингуващите като замърсители и унищожители на природата, трябва да бъдат отменени като противоконституционни. Тя бе категорична, че няма никакво колебание да подкрепи протестиращите, тъй като институцията на омбудсмана има последователно поведение по отношение защита на правата на гражданите да живеят в благоприятна околна среда.

Екипът на президента Радев работи по обстоятелствата за Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

„Безобразията по българското Черноморие са най-видими и последователни извършвани. Няма човек, който да не настръхне, когато види поредната сценка на изливане на бетон“, заключи омбудсманът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама