Ликът на Менделеев грейна на пощенска марка

18:20, 24 юни 19 25 1832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С валидиране на пощенска марка беше отбелязана 150 годишнината от създаването на периодичната таблица на химичните елементи.

Марката е изработена по искане на Българската академия на науките, която тази година чества 150 годишнината си, предаде БГНЕС.

Тя беше валидирана от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Христо Георгиев и директора на дирекция „Съобщения“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Димитров.

Марката е с номинал от 1 лв. и е дело на художника Светлин Балездров.

Сред първите, които си я купиха, бяха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Много страни издадоха марки за Менделеев в предишните години. Този път ние решихме да издадем марка. От Съюза на художниците определиха художник, който да я направи. Той направи няколко варианта, ние ги обсъдихме и избрахме този, който изобразява периодичната таблица, а зад нея е ликът на Менделеев“, каза изтъкнатият български учен по химия проф. Христо Баларев. 

„Периодичната таблица на химичните елементи е едно от най-големите постижения на физико- химичната наука. След атомно-молекулната теория и законите на термодинамиката аз мисля, че това е третото голямо постижение, което даде силен тласък за развитието на природните науки. То дава възможност за нови изследвания. Системата е резултат от трудовете на много учени, обаче Менделеев беше този, който първи прозря, че зад периодичността на свойствата стои важен природен закон. Благодарение на него той можа да предвиди несъществуващи елементи, да коригира атомните тегла на някои от елементите“, заяви химикът.

Според него няма вариант, в който таблицата да не съществува.

„Не можеше да я няма таблицата. Такъв вариант не съществува. Ако не беше Менделеев щеше да да бъде някой друг“, отсече той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама