Бил Гейтс призна коя е „най-голямата грешка“ на Microsoft

10:50, 25 юни 19 25 1183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Microsoft пропусна шанса си да бъде доминиращата фирма в мобилните технологии, защото беше „разсеяна“ по време на продължителна антитръстова битка с американските власти, съобщи съоснователят на компанията Бил Гейтс.

Гейтс, който говори на форум във Вашингтон, каза, че „Майкрософт“ би била още по-ценна, ако беше спечелила битката за работещ софтуер за мобилни устройства срещу Google и платформата му Android.

"Бяхме в областта на операционните системи за персонални компютри. Знаехме, че мобилните телефони ще бъдат много популярни", заяви Гейтс по време на интервю във Вашингтон, предава БГНЕС.

"Пропуснахме да бъдем доминиращата мобилна операционна система. Бяхме разсеяни по време на нашия антитръстов процес. Ние не възложихме на най-добрите хора да вършат работата."

Гейтс, който се отдръпна от ежедневното управление на компанията преди десетилетие, заяви, че провалът в мобилните устройства е "най-голямата грешка, която направих" в Мicrosoft“, защото това "беше определено сред нашия набор от умения".

"Ние очевидно бяхме компанията, която трябваше да постигне това, а ние не го направихме", каза той.

"Android е огромен актив за Google."

Гейтс похвали сегашния главен изпълнителен директор Сатиа Надела за подпомагане на преустройството на Microsoft и връщането на компанията сред най-стойностните в света с пазарна капитализация от над 1 трилион долара.

Но той заяви, че Microsoft и други големи софтуерни фирми също така са допуснали грешка, като са позволили на Amazon да стане водещата компания за компютърни облаци.

"Това е изненада и това е голям кредит за Джеф Безос и неговия екип, че те излязоха начело ", каза Гейтс.

На въпрос как се чувства от това, че е изместен от Безос като най-богат човек в света, Гейтс отговаря, че това „е знак, че не съм си раздавал парите достатъчно бързо, за да изпадна от челната десятка“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама