Ердоган е най-харесваният в арабския свят лидер, сочи анкета на BBC

10:50, 25 юни 19 / Свят 25 886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-харесваният в арабския свят лидер, показва анкета на арабската секция на BBC. Проучването, цитирано от турския в. "Акшам", е било осъществено сред 25 хиляди млади хора от 11 държави - Тунис, Алжир, Судан, Палестина, Мароко, Египет, Йордания, Ливан, Ирак, Йемен и Либия.

Реджеп Ердоган поздрави новия кмет на Истанбул

Ердоган се нарежда убедително на челна позиция, събирайки подкрепа от 51 процента. Държавният глава на Русия Владимир Путин е предпочетен от 28 процента, а президентът на Съединените щати Доналд Тръмп - от 12 процента от арабските младежи, предаде БТА.

Ердоган: Турция не се отказва от членството в ЕС

"Най-харесваният лидер е Ердоган", пише в заглавие и в. "Сабах", като напомня, че много предишни анкети са откроили турския президент като лидера, ползващ се с най-голямо доверие. Изданието посочва още, че в Судан и Йордания подкрепата за Ердоган превишава 75 процента, докато сред изредените страни Путин заема челното място единствено в Либия, Ливан и Египет.

Същото изследване показва, че страните от региона смятат за най-голяма заплаха Израел. Според Йемен и Ирак това е Иран, като в Ирак на второ място са поставени САЩ.

Ердоган окончателно загуби Истанбул


Същевременно проучването отчита спад в набожността сред арабските страни. От участвалите в допитването 13 процента са казали, че не са религиозни, в сравнение с 8 процента през 2013 г. Отдалечаване от религията се наблюдава преди всичко сред хората на възраст под 30 години, където отговорилите с "не съм религиозен" са 18 на сто. В Тунис този процент е 30 на сто, а в Либия - над 20 на сто, сочи още проучването, цитирано от "Сабах".

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама