Почитаме братята лечители Козма и Дамян

09:30, 01 юли 21 25 2357 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На 1 юли Православната църква чества деня на братята лечители от Рим св.св. безсребреници Козма и Дамян. В народния календар празникът е познат още като свети Врач.

Двамата братя Козма и Дамян били прочути като лечители на душите и телата. Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Лекар - някогашен техен учител, ги завел на една планина, уж да търсят билки, и ги убил. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса.

Според народната традиция на свети Врач се месят хлябове и да се раздават за здраве. Вечерта срещу празника болните хора отивали да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измивали на аязмото.

На този ден празнуват хората с имена: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa и техните производни.

На 1 юли Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България - връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама