Има ли безвредно количество алкохол?

19:40, 25 юни 19 25 1755 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безвредно количество алкохол няма - дори малкото количество е достатъчно, за да компрометира чувството за контрол, съобщава сайтът "Нюз медикъл нет", позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Авторите му от университета на Съсекс са установили, че дори само една халба бира или голяма чаша вино оказва подобен неблагоприятен ефект.

Чувството за контрол над действията е важен аспект от човешкото социално поведение, тъй като предполага познаване на последствията от тях. Липсата му е особено опасна, ако човек смята да шофира, отбелязват изследователите, цитирани от БТА.

Настоящото проучване е първото по рода си, което тества ефекта от алкохола върху чувството за контрол. Изследването е фокусирано върху ниски дози, обикновено консумирани при т.нар. "социално пиене", което не причинява сериозни поведенчески проблеми, обяснява ръководителката на екипа д-р Силвана де Пиро.

Досега изследванията са били посветени предимно върху загубата на контрол, породена от очевидно пиянство, характеризиращо се с импулсивност, агресия и рисково поведение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама