Лъчезар Борисов отличи финалистите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019

14:05, 25 юни 19 25 1596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награди на националните победителите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г. Отличените в надпреварата са Иновейшън Стартър Бокс с проекта „Академия за иновации’’ и Национална компания „Индустриални зони“ с проекта „Fast Tracking Success“. Грамота за успешно представяне получиха Министерство на труда и социалната политика и Математическа гимназия „Баба Тонка“, гр. Русе. В тази инициатива участват над 30 европейски страни, обединени от идеята да създадат ефективна и работеща среда, в която предприемачите се развиват и преуспяват.

По време на церемонията зам.-министър Лъчезар Борисов подчерта, че Министерство на икономиката води политика, фокусирана върху иновациите, предприемачеството, малките и средните предприятия, както и стартъпите, като основен фактор за устойчив растеж. Той изтъкна, че предходни години проекти, които са спечелили награди на национален етап, след това са стигнали до високи нива в Европа. По думите на Лъчезар Борисов наградените проекти отразяват стремежа на институциите и неправителствения сектор да насърчи предприемачеството, да създаде повече възможности за предприятията да развият своя бизнес.

Зам.-министърът на икономиката подчерта, че в конкурса са участвали и институции. „Хубавото, е че тази година в надпреварата участват и  институции, защото предприемачеството не е само за частния сектор - институциите изпълняват политики имат своята роля“, допълни още той.

От своя страна победителите изразиха задоволство от работата си с екипа на Министерството на икономиката. Зам.-министърът пое ангажимент да затвърди още повече институционалното съдействие по посока развитие на предприемачеството и привличане на инвестициите.

 

Национални победители:

 

  1. Fast Tracking Success – инициатива на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД в категория „Подобряване на бизнес средата“. Програмата е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони. Инициативата е започната през 2017 г. Чрез проекта се цели преодоляване на проблема с младежката безработица и създаване на благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони, за да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционни проекти, а именно недостига на качествени специалисти. Над 100 висококвалифицирани млади специалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище. Проектът благоприятства за поддържането на устойчива връзка между академичните среди, бизнеса и публичните органи, като чрез новаторски подход преодолява проблема с търсенето и предлагането на пазара на труда и предоставя на млади хора, завършващи висше или професионално средно образование да започнат своя кариера в условията на високи стандарти, каквито поддържат българските и чуждестранни инвеститори в индустриалните зони.

 

  1. Академия за иновации – Иновационен хакатон – инициатива на „Иновейшън Стартър Бокс“ ЕООД в категория „Инвестиране в придобиването на предприемачески умения“. Проектът представлява най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната, което развива предприемаческите умения на студенти и финансира техните първи бизнес идеи. Академията за иновации адресира предприемаческата активност в университетите като среща студентите с бизнеса, публичния и неправителствения сектор. Събитието се реализира под формата на 24 часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 000 лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея. Събитието обединява заинтересовани страни като наднационални институции (Европейска инвестиционна банка и Европейската комисия), публични институции (Столична община), водещите университети в България (11 университета от цялата страна), представители на бизнеса и неправителствения сектор (членове на журито и ментори). До момента са проведени шест поредни успешни издания, обучени са над 3000 участника, създадени са над 350 предприемачески идеи и стартирани над 50 бизнеса с иновативен елемент. Сред реално стартиралите бизнес са над 15% от всички предприемачески идеи в хакатона, сред които Printivo, ParkNShare, Student hub.

 

Отличени за успешно представяне:

 

  1. Европейски форум за социално предприемачество – инициатива на Министерство на труда и социалната политика в категория „Награда за отговорно и интегриращо предприемачество“. Инициативата представлява уникално по формат и мащаб събитие, което следи актуалните европейски и регионални тенденции в развитието на социалното предприемачество чрез провеждане на конференция, дискусии, кръгли маси и търговско изложение, което всяка година събира над 100 изложители. Инициативата преодолява изолираността на социалните предприятия и им предоставя възможност за сътрудничество, консолидиране и взаимопомощ. Инициативата се провежда от 2012 г. Чрез инициативата са създадени благоприятни условия за ускоряване на интеграцията на социалните предприятия, за повишаване на конкурентоспособността и успешната им адаптация към изискванията на европейския пазар, за разширяване на съществуващи пазари, популяризиране на дейността им и оказва значим социален ефект за уязвимите групи, работещи в тях.

 

  1. Клуб по предприемачество „Успешните хора“ – инициатива на Математическа гимназия „Баба Тонка“, гр. Русе, категория „Насърчаване на предприемаческия дух“. „Успешните хора“ е старт-ъп клуб, в който ученици имат възможност да развият своя бизнес идея и да минат през целия процес на създаването и, усъвършенстване, презентиране и превръщането и в печеливш бизнес. Учениците се научават да работят в екип и създават умения за справяне с различни предизвикателства. Проектът цели да оптимизира процеса по обучение, образование и възпитание в предприемачески дух. Инициативата се провежда от 2012 г. Партньори са Община Русе, Русенска търговско-индустриална камара, водещи компании в област Русе.  







Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама