Цели общини в Северно Косово са пред хуманитарна катастрофа, нямат храна

14:15, 25 юни 19 / Свят 25 1032 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жителите на четири общини в Северно Косово са на стъпка от хуманитарна катастрофа, тъй като в магазините липсват основни хранителни стоки, съобщи Танюг, позовавайки се на вестник "Политика".

Вестникът пише, че седем месеца след като властите в Прищина въведоха едностранно мита от 100 процента върху стоките от Сърбия и Босна, около 4 000 собственици на магазини за хранителни стоки, планират да затворят магазините си, защото рафтовете им са празни. Вече от няколко дни в района не пристигат мляко и млечни продукти, нито олио, захар и сол, предава БТА.

Председателят на Сдружението на стопанските дейци в Северно Косово Радош Петрович заяви за "Политика", че запасите от брашно са свършили и още в четвъртък в магазините няма да има хляб. Той обясни, че служители на косовската гранична полиция задържат хората, които пренасят храни от Сърбия, конфискуват камиони и стока, а превозвачите са изправени пред драконовски глоби, които ако не платят в кратък срок, ще завършат в затвора. Полицаите са станали толкова дръзки, че не се спират и да стрелят по хора, както се случи преди няколко дни на територията на община Лепосавич, каза Петрович. Той посочи, че не знае как ще се развие ситуацията, но Северно Косово е на една крачка от хуманитарна катастрофа.

Започна да не достига храната в болниците, в студентския център, в детските градини, заяви Петрович и отправи апел към държавата Сърбия и международната общност да предприемат мерки за премахване на митата. В противен случай сърбите от Косово ще започнат да се изселват, предупреди Петрович.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама