Свлачище предизвика напрежение сред жителите на бургаския квартал „Сарафово”

09:16, 26 юни 19 25 1186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напрежение в бургаския квартал „Сарафово”. Жителите му са притеснени, че къщите им могат да бъдат повлечени от свлачището, активизирало се през октомври миналата година.

Причината – мястото няма да се укрепва с бетон, а със земна маса. Хората се страхуват, че така водата няма да може да се оттича. Къщите им се намират на около 5 метра от свлачището.

„Страхуваме се да няма сериозен дъжд. Като беше снето нивото на старата канавка, може пак да се активизира свлачището”, каза един от жителите на квартала.

По думите им, укрепването се изпълнява по предписание на Община Бургас. Направеното обаче не било достатъчно, защото при дъждът вчера е имало свличане на земна маса. Те добавиха, че мерки са се взели едва преди няколко дни, въпреки че проблемът със свлачището е от октомври миналата година.

„Още миналата година реагирахме, извикахме „Геозащита”, които са компетентният орган, за да кажат дали има свлачищен процес. Проект за укрепване на свлачище няма, защото по становище няма процес на свличане. От „Геозащита” препоръчаха да се обнови естествения откос. Те констатираха, че изхвърлени в близост строителни материали са натежали и са свлечени надолу от дъждовете”, отговори пред bTV зам.-кметът по строителство в Община Бургас.

От местната управа допълниха, че ще потърсят Дирекция „Геозащита и благоустройствени дейности” за нов оглед на мястото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама