Чешкият премиер Бабиш се изправя пред вот на недоверие

10:57, 26 юни 19 / Свят 25 917 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш изглежда, че ще оцелее след вота на недоверие днес, смятат анализатори, въпреки че е изправен пред обвинения в корупция, конфликт на интереси в ЕС и масови митинги, изискващи оставката му.

Движението на Бабиш АНО води малцинствена коалиция със социалдемократите (CSSD), като разчита на неофициална подкрепа от комунистите за парламентарно мнозинство от 108 места в 200-членния парламент, пише АФП.

Както CSSD, така и комунистите заявиха, че ще подкрепят Бабиш във вота на недоверие, иницииран от опозицията.

"Ще бъде изненада, ако те (правителството) загубят. Шансовете са малки," каза Томаш Лебеда, анализатор от университета "Палаки" в източния чешки град Оломоуц. "Опозицията се нуждае от 101 гласа, но ги няма", добави той.

64-годишният Бабиш, роден в Словакия, който създаде богатството си като основател и собственик на разрастващия се холдинг „Агроферт“ за храни, химикали и медия, попадна под обстрел за предполагаеми сделки на тъмно. Той се сблъсква с полицейски обвинения във връзка с измами в ЕС за субсидията от 2 милиона евро (2,25 милиона долара) и одита на ЕС за неговата двойнствена роля като политик и предприемач.

Твърди се, че Бабиш е служил като агент на комунистическата тайна полиция през 80-те години, когато бивша Чехословакия е зад Желязната завеса.

Бабиш категорично отрича всякакви нарушения, като настоява, че одитът на ЕС съдържа „грешки“ и характеризира другите твърдения като „кампания за опетняване“.

Той е обект на масови митинги след назначаването през април на министъра на правосъдието Мари Бенесова, смятана за съюзник, който би могъл да замете обвиненията срещу Бабиш под килима, пише БГНЕС.

Мащабен антиправителствен протест се провежда в Прага

Повече от 250 000 души се събраха в Прага в неделя, призовавайки Бабиш да подаде оставка в най-големия протест в Чешката Република след падането на комунизма през 1989 година.

Въпреки безредиците, АНО, описана от критиците като партия от един човек, е начело в социологическите проучвания с 30% подкрепа и спечели изборите за Европейски парламент през май. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама