Регионална комисия преодоля президентското вето върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

13:00, 26 юни 19 / Политика 25 765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионална комисия прие повторно промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и с това преодоля президентското вето, предава „Фокус“.

Президентът наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

„За“ повторното приемане на закона гласуваха 13 членове на комисията, „против“ – 6 и „въздържали се“ -0, с което ветото бе преодоляно. Законът бе приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание. С приетите изменения се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни.

Протестиращи: Искаме вето на Закона за Черноморското крайбрежие

При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще бъдат от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони. Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г. В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според президента обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. След комисията ветото трябва да бъде разгледано и в пленарна зала. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама