Манолова: Ще се противопоставя срещу премахването на машините от изборите без убедителни аргументи

16:34, 26 юни 19 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Категорично ще се противопоставя срещу опита да бъдат премахнати машините от изборите без анализ и убедителни аргументи, на базата на други основания. Това каза на брифинг в Благоевград омбудсманът Мая Манолова, предаде Радио „Фокус“-Пирин.

Тя заяви, че наистина е факт, че анализът на машинното гласуване показва проблеми, които обаче са свързани не с машините, а с организацията на машинното гласуване. Според нея всъщност лошата организация от страна на Централната избирателна комисия по отношение на машинното гласуване предварително е обусловила възникването на проблеми.

„Още преди изборите ние чрез открито писмо до Централна избирателна комисия предупредихме, че е изключително опасно обстоятелството, че методическите указания за машинното гласуване бяха обнародвани 4 дни преди изборите и реални секционните избирателни комисии не бяха подготвени и обучени за работата в такива мащаби с машини. От друга страна ЦИК промени протоколите от изборите в сравнение с протоколите от президентските избори от преди 2 години, когато също имаше машини, макар и те да бяха доста по-малко. Паралелното изписване на резултатите от машинния вот в окончателния протокол беше премахнато“, посочи омбудсмана.

Мая Манолова отбеляза, че в резултат на това анализът на резултатите, който може да се види на сайта на ЦИК по секции, показва, че има секции, в които машинното гласуване за една партия е завършило с повече гласове от крайният протокол. Тя обясни, че например в секция Х за партия У машинно са гласували 10 души, а в окончателния протокол, който събира и машинните и хартиените бюлетини за същата тази партия пише, че са гласували 7 души. По думите й същото се наблюдава и по отношение на преференциите за дадени кандидати.

Манолова добави, че изводът е, че ако се допускат грешки, то тези грешки се допускат от секционните избирателни комисии, а не от машините, а машините свидетелстват за допускането на грешки. Тя подчерта, че тези разлики, които се установяват, не влияят на резултатите от евроизборите, тъй като те не са толкова големи, но при едни местни избори, при които и 100 гласа са определящи за избора на кмет и състава на Общински съвет, това би било сериозно посегателство върху честността на изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама