Йорданка Фандъкова и зам.-министър Деница Николова подписаха договор за реконструкция на сграда за кризисен център в София

17:10, 26 юни 19 / Политика 25 1329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) Деница Николова подписаха договор за реконструкция на Кризисен център „Вяра, надежда и любов“ в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

На събитието присъства и зам.-кметът на София по социални дейности Албена Атанасова. Проектът предвижда реконструкция на сградата и въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

В нея ще функционират Кризисен център, с приоритет деца, пострадали от насилие и Център за работа с деца на улицата.

Обектът се реализира по Проект „Обновяване и изграждане на социални заведения на територията на Столична община” - етап I, финансиран по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност е 754 000 лв., от които близо 583 000 лв. са безвъзмездно европейско финансиране по програмата. Проектът ще се изпълнява за срок от 24 месеца.

''От грижата на обществото към най-уязвимите групи можем да съдим за неговата отговорност и достигнато ниво на развитие. Чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. се дава възможност за подкрепа на набор от социални услуги, насочени към най-уязвимите групи - деца на улицата, пострадали от домашно насилие и бездомни'', коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова след подписването на договора.

Тя каза още, че кризисният център дава възможност за подкрепа на деца, пострадали от домашно насилие и предлага подкрепящи услуги и превантивни мерки. Николова отбеляза, че проектите за изграждане на социални центрове са важни и ключови.

„Те са с найголям фокус и измеримост от страна на Европейската комисия, защото социалната интеграция е сериозен акцент в политиките за развитие и сближаване“, отбеляза - зам.-министърът.

''Столичната община има устойчиви приоритети в социалната дейност, като в момента функционират общо 90 социални услуги, насочени към деца и възрастни'', каза кметът на София Йорданка Фандъкова при подписване на договора.

''С проектите, който разработихме и защитаваме, подобряваме и развиваме социалните услуги'', посочи също Йорданка Фандъкова.

По думите й предстои с проекти, които изпълняваме да разкрием нови 7 социални услуги за деца с увреждания и на техните семейства и 9 услуги за възрастни хора, както и нова пилотна услуга за пълнолетни лица с увреждания като заместваща грижа и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама