Церемония по връчване на Суверенния Малтийски орден се проведе в София

20:10, 26 юни 19 25 2345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зам.-министърът на образованието Петър Николов-Зиков беше отличен от посланика на Суверенния Малтийски орден Урсула Дзуколи, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Символите на отличието му бяха връчени в София по време на традиционния прием по случай националния празник на Ордена, посветена на Св. Йоан Кръстител.

Папата прие акредитивните писма на новия български посланик към Ватикана

Празникът на Св. Йоан Кръстител, който е покровител на Суверенния Малтийски орден, се отбелязва в края на юни. През 1048 г. монаси, посветени на Св. Йоан Кръстител, основават манастир и болница край Йерусалим, посветени на св. Йоан Кръстител - затова през вековете монасите на ордена са наричани йоанити или хоспиталиери. По-късно обитават о. Родос и о. Малта, откъдето днешното популярно наименование е Малтийски орден. През 1113 г. Орденът получава суверенен статут от папа Паскал II и съществува и до днес като държава.

Суверенният Малтийски орден поддържа пълни дипломатически отношения със 104 държави, както и с Европейския съюз. Той има постоянни представителства към ООН в Ню Йорк и към всички специализирани агенции на Обединените нации.

Хуманитарните и хоспиталиерни дейности на Ордена са реализират в 120 страни по всички континенти, в които всеки ден участват 80 000 доброволци.

България и Малтийският орден установяват дипломатически отношения през 1994, а посолството на Ордена в София работи от 2005 г. През изминалите години то е осъществило стотици хуманитарни и социални акции в 83 различни места на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама